Počelo rušenje dotrajalog rashladnog tornja u TE Tuzla (FOTO) | GRADACAC.com

Počelo rušenje dotrajalog rashladnog tornja u TE Tuzla (FOTO)

Izvor

Dijeljenja: | 15.7.2017. u 10:57

Rashladni toranj RT2 čija je namjena hlađenje tehnološke vode sagrađen je još 1965. godine prema projektu „IBE“ iz Ljubljane i već duži period nije u funkciji.

Radi se o megagrađevini visine 67,78 metara i poluprečnika 32,27 metara, čije će rušenje koštati više od 7,5 miliona KM.

O kakvoj građevini se radi najbolje pokazuje podatak da je u prilikom gradnje tornja ukupna količina ugrađenog betona iznosila cca 2200 m³, a armature cca 250 tona.

Odluku o rušenju rashladnog tornja RT2 u krugu TE Tuzla donesena je nakon što je došlo do poremećaja statičkih karakteristika kompletnog objekta i pojavila mogućnost njegovog djelimičnog ili kompletnog urušavanja.

Na objektu su vršene sanacije 1972. i 1987. godine, a konstatovano  je da postojeća konstrukcija predstavlja potencijalnu opasnost za ljudstvo, okolinu i materijalna dobra, te je istu potrebno na što bezbedniji način ukloniti, a nastali otpad adekvatno zbrinuti u skladu sa važećim zakonskim propisima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Komentari na objavu:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Tuzlanski.ba. Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal Tuzlanski.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i/ili prethodnog objašnjenja.

PRATITE SVE VIJESTI NA VIBERU

WWW.VIBER.COM/GRADACAC