Gradačačke Facebook stranice i novopečeni marketing i internet "stručnjaci" | GRADACAC.com

Gradačačke Facebook stranice i novopečeni marketing i internet “stručnjaci”

Na našem bosanskom internet nebu zadnjih godina vodi se rat koji je dobio sasvim novu dimenziju otkrivanjem potencijala stranica sa velikim brojem Facebook fanova. Dimenziju kojom ne gospodare urednici i novinari, već novopečeni marketing i internet “stručnjaci” kojima je jedini parametar uspjeha klik na link, a samim time i internet zarada.

Istinitost, objektivnost i analitičnost su pojmovi nekih prošlih vremena.

Strategiju “nabildaj Facebook stranicau sa +20000 ili +40 000 fanova” lansirali su samonikli portali trivijalnog sadržaja koji su, pak, to iskopirali od stranih primjera. Poučeni instant uspjehom, ovoga su se latili i gradačački internet mediji i Facebook stranice, međutim, o dugoročnoj koristi ne može se sa sigurnošću govoriti.

Trivijalni portali, ni pored pokušaja ozbiljnosti uveđenjem informative i društvenih tema, nisu uspjeli da održe početnički uspon i prerastu u nešto ozbiljnije, a samim tim narušili su svoj kredibilitet i istinitost svojih članaka.

Scenarij po kojem se sve odvija: Novopečenim internet stručnjacima javi se neki “genije programer” i saopšti im kako njegova “firma” pravi i prodaje Facebook stranice na kojima se mogu plasirati sadržaj i ostvariti velika posjeta uz obećanje da napraviti MEGA BREND .Uglavnom se svi zalete, kupe Facebook stranicu sa XX brojem fanova, i u narednih nekoliko sati Facebook stranica sa 1000 skoči na 20 000 ili 50 000 fanova.


Međutim,šta je uopšte struktura i pozadina kupljenih Facebook stranica:
 uglavnom su svi fanovi pomenutih Facebook stranica ljudi čudnih imena za koje vjerujemo da su iz Pakistana i Afganistana, no međutim, u pitanju su botovi, generički napravljeni profili samo sa jednim ciljem.Ostvariti što veći broj fanova na Facebook stranici.

Aktivnost i vjerodostojnost kupljenih Facebook stranica može se provjeriti i letimičnim pregledom (“Talking about”, koliko ima lajkova i komentara ispod linkova, fotografija i statusa).

Vlasnici ovakvih kupljenih Facebook stranica plasiraju kopirane i ukradene članke, ne navodeći orginalan izvor teksta i autora čime stvaraju zabunu kod svih korisnika Facebook-a.