Na "SAJMU ŠLJIVE" oko 300 izlagača iz BiH i inostranstva | GRADACAC.com

Na “SAJMU ŠLJIVE” oko 300 izlagača iz BiH i inostranstva

Pripreme za održavanje 44. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive, koji će biti održan od 23. do 27. augus u Gradačcu, u završnoj su fazi. Očekuje se sudjelovanje oko 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine i inostranstva.

“Do sada je prijavljeno 220 sudionika i do početka sajma očekujemo da ćemo imati ukupno 300 izlagača iz zemlje i inostranstva. To nam je ovogodišnji cilj i sudeći prema interesu izlagača, on bi trebao biti i ispunjen”, kazao je Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma.
Otvaranju sajma, pored izlagača, prisustvovat će i veliki broj zvaničnika iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja te nekoliko ambasadora akreditiranih u Bosni i Hercegovini.

“To je pokazatelj da je ovaj sajam, osim kod privrednika, uvršten i u kalendare institucija i organizacija koje sudjeluju u razvoju poljoprivrede i prehrambene industrije”, istaknuo je Šabanović.
Ove godine, uz podršku ProLocal programa Evropske unije, bit će održana prezentacija i predavanje na temu “Prednosti i neminovnost zajedničkog pristupa tržištu”.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u suradnji s grupacijom Svjetske banke i Ambasadom Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, prezentirat će Vodič za izvoz voća i povrća u Evropsku uniju iz Bosne i Hercegovine i Investicijski profil sektora voća i povrća Federacije BiH.

Velibor Trifković, rukovodilac sektora voća i povrća USAID/Sweden FARMA II projekt, predstavit će Analizu vanjskotrgovinske razmjene za sektor voća s posebnim osvrtom na šljivu. I ove godine, stručno predavanje o poljoprivredi s akcentom na voćarstvo će biti održano na poljoprivrednom gazdinstvu “Krušik” u Donjem Skugriću, kod Modriče.

Drugog i trećeg dana sajma, 24. i 25. augusta, bit će održan 2. međunarodni kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima.

“Za nas, Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, u organizacijskom smislu, počinje već u srijedu, 9. augusta, kada se podiže montažna izložbena hala koja je sastavni dio zatvorenog sajamskog prostora uz objekt Gradačačkog sajma”, zaključio je Šabanović.