Opozicija pokušava fizički da spriječi početak sjednice NSRS | GRADACAC.com

Opozicija pokušava fizički da spriječi početak sjednice NSRS

Izvor

Na sjednici Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske danas nije postignut dogovor o nastavku sjednice, a poslanici opozicije i danas su se okupili oko stola za kojim sjedi predsjednišvo Narodne skupštine RS-a pokušavajući fizički da spriječe početak sjednice najavljen za 12 časova, javlja Anadolu Agency (AA).

Poslanici opozicije danas su na Kolegijumu Narodne skupštine RS-a iznijeli tri zahtjeva, odnosno uslova za nastavak sjednice skupštine.

Prvi je da se na dnevni red ove sjednice vrati izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finasijskog izvještaja za korisnike budžeta RS-a u 2016. te godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za 2017. godinu.

Predstavnici vladajućih stranaka nisu pristali na ovaj zahtjev nego su predložili da se sazove nova sjednica na kojoj će biti razmatrani revizorski izvještaji.

Poslanici stranaka SDS, PDP i NDP tražili su i da nadležni ministri dostave odgovore na sva poslanička pitanja za koje je prošao rok utvrđen Poslovnikom prije utvrđivanja dnevnog reda 21. redovne sjednice Narodne skupštine RS-a.

Osim toga tražili su i da Kolegijum Narodne skupštine RS odmah uputi zahtjev-urgenciju i upozorenje u institucije obavezne da osiguraju stupanje na snagu odluka, odnosno svih akata usvojenih u Narodnoj skupštini RS-a da hitno i u razumno kratkom roku stvore uslove za objavu ovih odluka koje do sada nisu objavljene radi njihove pravosnažnosti, kao i da sa sadržajem zahtjeva-urgencije upozna javnost dostavljanjem kopije svim medijima.

Ova dva zahtjeva vladajuća koalicija bila je spremna da prihvati.

“Ukoliko se ne ispuni minimum navedenih prijedloga, smatramo da nisu stvoreni uslovi za nastavak 21. redovnog zasjedanja Narodne skupštine RS-a”, naveli su opozicionari u zahtjevu Kolegijumu.

Opozicija tvrdi da je od konstituisanja ovog saziva Narodne skupštine RS-a, konstantno suočena sa brojnim kršenjima Poslovnika o radu, a u posljednje vrijeme i s ozbiljnim nepoštivanjima zakona, pa i Ustava RS-a.

“Nakon brojnih pokušaja da se prekine s ovakvom praksom kroz inicijative koje smo pokretali tokom proteklih zasjedanja, nažalost, nismo naišli na razumijevanje poslanika skupštinske većine iz stranaka vladajuće koalicije. Nekoliko odluka u posljednje vrijeme potpuno su obesmislile dalje funkcionisanje Narodne skupštine RS i ugrozile njenu ustavnu ulogu kao najvišeg zakonodavnog organa, koji je obavezan da donosi akta iz svoje nadležnosti na ustavan i zakonit način poštujući pravila utvrđena Poslovnikom parlamenta”, naveli su u zahtjevu.

Prinuđeni su, kažu, da insistiraju da se odmah i neopozivo realizuje minimum aktivnosti Narodne skupštine RS koje će ih uvjeriti da svi poslanici iskreno žele promjenu koja će uvjeriti građane RS-a da je najviši zakonodavni organ RS-a primjer u poštivanju zakona i Ustava, a ne suprotno.

Sinoć su predstavnici opozicinih stranaka fizički, stojeći oko stola za kojim sjedi predsjedništvo Narodne skupštine, blokirali nastavak sjednice zahtijevajući da se održi sjednica Kolegijuma.

Gradacac.com na Viberu