Šta to bješe stipendija u Gradačcu ? Općina isplatila samo samo dvije stipendije učenicima i studentima. | GRADACAC.com

Šta to bješe stipendija u Gradačcu ? Općina isplatila samo samo dvije stipendije učenicima i studentima.

U Gradačcu 06.04. tekuće godine na svečan način upriličena ceremonija potpisivanja ugovora i dodjele općinskih stipendija za učenike i studente u školskoj/akademskoj 2016/17. godini.

Općina Gradačac se obavezala da iz budžetskih sredstava novčano podrži 133 stipendista. Za ovu namjenu iz budžeta Općine Gradačac izdvojeno je 99.600 KM.

Dodijeljeno je 17 učeničkih i 116 stipendija za studente.

Stipendije se dodjeljuju za osam mjeseci u iznosu od po 50 KM za učenike odnosno 100 KM za studente.

U izvještaju o izvršenju budžeta općine Gradačac za period od 01.01.-30.06.2017 godine podaci govore sasvim drugačije.

Prema ovom izvještaju od planiranih 99.600 KM isplaćeno je samo 24.700 KM, dok je prošle godine za isti period isplaćeno 44.600 KM.

 

Prema prostoj računici stipendisti su dobili samo po dvije stipendije.

 

Tako, općinske stipendije za studente nisu isplaćene na vrijeme. Novca nema za njih, ali za plate i naknade ima.Očigledno da naši učenici i studenti nisu na priroitetnoj listi, kao ni njihove simbolične stipendije od 50 i 100 maraka.

Gradacac.ba

Prema istom izvještaju plaće i naknade troškova zaposlenih u organima uprave u toku prvih 6 mjeseci 2017.godine iznose vrtoglavih 1.152.584 KM.Kako navode, takođe u odnosu na isti period prethodne godine ovi izdaci BILJEŽE RAST kao i naknade troškova zaposlenih gdje je došlo do povećanja za 17,2%.

Studenti, učenici i roditelji se pitaju zašto se kasni sa isplatama i zašto Općina obmanjuju javnost potpisivanjem ugovora. Ukoliko Općina nema para, onda nije trebalo ni da obećavaju te stipendije.
Stipendije su i prošle godine kasnile. Smatramo da se ne treba oslanjati na tu stipendiju u ovom skupom vremenu, ali lijepo je kada vam neko obeća da ćete dobijati 50 ili 100 KM mjesečno.

Šta vi mislite o ovome ?

Kliknite ovdje da unesete svoje mišljenje