Učenici novogradskih osnovnih škola posjetili Potočare (FOTO) | GRADACAC.com

Učenici novogradskih osnovnih škola posjetili Potočare (FOTO)

Izvor

Hiljadu i stotinu učenika devetog razreda osnovnih škola s područja općine Novi Grad Sarajevo u pratnji direktora i nastavnika posjetilo je Memorijalni centar Srebrenica – Potočari i mezarje, gdje su odali počast žrtvama genocida počinjenog u julu 1995. godine.

Posjeta je organizirana u saradnji Općine Novi Grad Sarajevo i osnovnih škola, a projekat se realizira u skladu sa godišnjim programima rada novogradskih osnovnih škola.

Djeca su obišla mezarje u Potočarima, gdje im je u središnjem dijelu kod Musale održan historijski čas o onome što se dešavalo u Srebrenici u proteklom ratu i masovnim stradanjima Srebreničana u julu 1995. godine.

Potom su obišli Spomen – sobu u kojoj su izložene slike predmeta pronađenih u masovnim grobnicama, gdje su mogli vidjeti upaljače, kutije za duhan, ključeve, albume fotografija i druge lične predmete koji se nalaze među stvarima koje su tokom zadnjih godina nađene u masovnim grobnicama, a identificirali su ih stručnjaci iz Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP). Te lične sitnice ubijenih odraslih muškaraca i dječaka približavaju njihovu sudbinu koja ih je zadesila u julu 1995. godine, kada je mučki ubijeno više od 8.000 Bošnjaka – odraslih muškaraca i dječaka.

Novogradski đaci obišli su muzej i pogledali stalnu postavku izložbe “Srebrenički genocid – neuspjeh Međunarodne zajednice”, koja kroz 26 prostorija hronološki opisuje život tokom rata u Srebrenici, genocid i posljedice genocida počinjenog u ovom bh. gradiću.

Također su obišli nekadašnju tvornicu akumulatora, mjesto gdje su srebrenički Bošnjaci mučeni, a potom ubijani, u kojoj se danas nalazi Multimedijalna soba/Dokumentacioni centar SENSE, gdje su pogledali i video projekciju o genocidu u Srebrenici.

Gradacac.com na Viberu