RASKRINKANA LAŽNA VIJEST : Vanzemaljci u selu Vučkovci nadomak Gradačca | GRADACAC.com

RASKRINKANA LAŽNA VIJEST : Vanzemaljci u selu Vučkovci nadomak Gradačca

U decembru 2015, banjalučka Alternativna televizija objavila je jednu od čuvenijih lažnih vijesti u BiH: prilog o navodnim snimcima NLO-a koje je napravila djevojčica iz Prijakovaca. Ubrzo se ispostavilo da se radi o montaži napravljenoj uz pomoć telefonske aplikacije Camera 360.

NLO-i su i ovih dana vrlo prisutna tema u svjetskim medijima, zbog članka o Pentagonovom programu za istraživanje NLO pojava, koji je nedavno objavio “The New York Times“.

Možda baš inspirisan ovim izvještajem, koji su prenijeli brojni domaći mediji, “Balkan X Portal – Gradačac” pokušao je juče napraviti sličnu smicalicu kao Alternativna televizija prije 2 godine.

Ovaj portal je prvo na svom Youtube kanalu objavio snimak koji navodno prikazuje NLO i “vanzemaljsku” figuru koja se kreće po šumskom proplanku. Snimak je potom iskorišten za članak naslovljen “VIDEO| Vanzemaljci u selu Vučkovci nadomak Gradačca pokušali ostvariti kontakt s mještanima”.

Članak je objavljen u tri različite rubrike – “Gradačac”, “Zanimljivosti” i “Satira” – iako u njemu nema baš nikakvog satiričnog sadržaja. Cjelokupan tekst članka je sljedeći:

Zanimljiv video zapis stigao je na adresu našeg portala.
Čitalac je u objašnjenju naveo da je snimak napravljen ovih dana… “Vanzemaljac” je, prema objašnjenju, izašao iz letećeg objekta i tom prilikom pokušao prići mještaninu koji se nalazio u neposrednoj blizini prostora na koju je sletio leteći objekat.

Osim što ne prikazuje nikakav “pokušaj kontakta” o kom se govori u tekstu, snimak je vidno neautentičan. Da bi se uočile greške u montaži, nije potreban preveliki trud. Dovoljno je malo usporiti snimak i vidjeti da se, za razliku od pozadine koja prikazuje šumu i livadu, figure “NLO-a” i “vanzemaljca” na mahove rasipaju, dok se filter koji je korišten da se dodaju na pozadinu jasno primjećuje pri njihovom kretanju, jer proizvodi distorziju slike u vidu “pikselizacije” i zamućivanja pozadine oko njihovih ivica. Montaža “uzlijetanja NLO-a” je posebno loše urađena, budući da “NLO” u jednom trenutku naprosto prolazi kroz vrhove krošnji drveća, koje ostaju nepomične.

Snimak je ubrzo prenijelo nekoliko drugih portala, a neki od njih su priložili i navodni opis događaja. Prvi su ga prenijeli portali “Dnevno” (dnevno.hr i dnevno.ba), pri čemu nijedan nije naveo da je izvor “BalkanX Portal”. Dnevno.hr je u svojoj objavi ponovio netačne tvrdnje o navodnom “pokušaju neobičnog bića da stupi u kontakt sa mještaninom”, uz rečenicu kojom se na neki način ogradio od odgovornosti za istinitost prenesenog sadržaja: “Pogledajte i prosudite sami – je li riječ o pravoj snimci ili montaži?”

Portal dnevno.ba je prenio snimak uz naslov “Vanzemaljci snimljeni u Gradačcu” i sljedeći tekst:

Naime, zanimljiv videozapis na redakciju našeg portala stigao je upravo iz Gradačca.
Čitatelj je u objašnjenju naveo kako je snimak napravljen ovih dana.

“Vanzemaljac” je, prema objašnjenju, izašao iz letećeg objekta i tom prilikom pokušao prići mještaninu koji se nalazio u neposrednoj blizini prostora na koju je sletio leteći objekt. Ali kako se Bosanac ničega ne plaši ostao je smiren, pa kad mu je bliže došao vanzemaljac, očigledno se gost uplašio (navodno i upiškio, ali zbog malo lošije snimke to se i ne vidi najbolje), brže-bolje vratio natrag u svemirski brod i zatim “sprašio” u nepoznato!

Za navodno objašnjenje se može reći da je humorističnog sadržaja, ali članak nije objavljen ni u kakvoj satiričnoj rubrici, niti je naznačeno da se radi o izmišljenom sadržaju. Pored toga, u tekstu se tvrdi da su snimak i “objašnjenje” stigli na adresu ovog portala, što nije tačno. Isti tekst je, zatim, od dnevno.hr preuzeo portal “Dalicom”, dok su verziju objavljenu na dnevno.ba preuzeli portali “Fresh Press” i “Dnevne vijesti”.

Nema nikakve sumnje u to da je svima koji su odlučili objaviti navodni snimak čitaoca, od početka bilo sasvim jasno da se radi o montaži, te da su upitnici koji su dodati u neke od naslova, savjetovanje čitaocima da “sami procjene” radi li se o autentičnom snimku, stavljanje članka u kategoriju “satire” i slični postupci, urađeni tek “pro forme”. Nema sumnje ni u to da je i većina čitalaca ovih portala svjesna da se ne radi o autentničnom snimku, što se može vidjeti iz njihovih reakcija na društvenim mrežama. Pored šaljivih komentara, nekoliko njih je ukazalo i na činjenicu da je i lokacija navodnog “ukazivanja NLO-a” vjerovatno lažna, jer u Vučkovcu nema četinarske šume koja se vidi na snimku.

Radi se, dakle, o vrlo svjesnom pokušaju da se montirani snimak, evidentno neautentičan, iskoristi za povećanje broja posjeta na ovim portalima i interakcija na društvenim mrežama – u čemu je većina i uspjela. Snimak na Youtube-u već ima preko 16.000 pregleda, a prateći članci su za manje od jednog dana uspjeli prikupiti na stotine komentara i dijeljenja na Facebooku – bez ikakvog dobrog razloga, budući da ne govore ni o čemu i ne pokazuju ništa osim lošeg “igranja” programima za obradu video snimaka.

Stoga ih ocjenjujemo kao objavljivanje i prenošenje lažne vijesti, te ocjenom klikbejt.

 

Raskrinkavanje.ba:

Najgora ocjena koju određeni tekst ili prilog može dobiti je “lažna vijest” i nju dajemo onda kada je van svake razumne sumnje utvrđeno da je određeni medij smišljeno fabrikovao određenu priču ili tvrdnju i predstavio je kao istinitu, svjesno dezinformišući javnost. U ovakvim slučajevima, trudimo se da identifikujemo i sve medije koji su preuzeli takvu vijest, kojima dajemo ocjenu “prenošenje lažne vijesti”.

(raskrinkavanje.ba)