Zenički rudari dobili novac za uvezivanje staža, ali nastavljaju štrajk glađu | GRADACAC.com

Zenički rudari dobili novac za uvezivanje staža, ali nastavljaju štrajk glađu

Izvor

Rudari RMU Zenica, njih 44 koji su jučer stupili u štrajk glađu, dobili su sredstva za uvezivanje staža od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Štrajk glađu nastavljaju dok se ne riješe problemi preostalih 118 kolega koji su dobili privremena rješenja za odlazak u penziju, javlja Anadolu Agency (AA).

Rudari su jučer stupili u štrajk glađu tražeći od Vlade FBiH da im se uveže staž kako bi mogli otići u penziju.

Jedan od rudara Samir Selimović rekao je kako nastavljaju svoj štrajk.

“Prije pola sata smo dobili informaciju da smo mi riješeni, nas 44. Mi ne prekidamo štrajk glađu, jer smo imali jedinstvene stavove. To je uplata doprinosa i prema ovim ostalim penzionerima i koji trenutno primaju trenutne penzije i imaju privremena rješenja te ne mogu ostvariti pravo na stalna rješenja. Nisu im uplaćeni doprinosi za zdravstvo i osiguranje od nezaposlenosti. Radi se o znatno manjim sredstvima, ali je taj zadatak dobila uprava Elektroprivrede i menadžment RMU Zenica. Imamo i najavu da će oni biti riješeni u narednih sedam dana, ali mi ne zaustavljamo naše aktivnosti, a ovaj pozitivan momenat može preokrenuti slijed naših poteza”, rekao je Selimović.

Samir Selimović

Nijaz Vardo, predsjednik Sindikata rudara RMU Zenica, rekao je kako će rudari od 12. do 19.01. štrajkovati svaki dan sat vremena u znak podrške rudarima te će ih podržavati idalje bez obzira na odluku da li će ostati u štrajku ili ga prekinuti.

Nijaz Vardo

Podršku rudarima jučer su iskazali i iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, čiji je predsjendik Sinan Husić jučer boravio u Zenici i iskazao podršku zeničkim rudarima, a podršku su iskazali i radnici zeničke Željezare.

Nevzet Vrškić, izvršni direktor RMU Zenica, rekao je kako će problemi rudara biti riješeni u narednih 10-ak dana.

“Uprava rudnika s upravom EP je imala rješenje otprije, a to je da će jedan dio uplatiti RMU Zenica, a drugi dio Elektroprivreda. RMU Zenica je s ugradnjom širokog čela povećao proizvodnju duplo i prihode 80 posto i u narednom periodu ćemo isplaćivati sve obaveze za rudare koji idu u penziju. Što se tiče Vlade (FBiH), mislim da će to naredne sedmice biti riješeno, a i RMU Zenica će u narednih 10-ak dana riješiti i dati svoj dio sredstava. Za 44 rudara radi se o cifri od oko 2.580.000 te za ovih 118 rudara 1.105.000 KM. Rudari i ja smo razgovarali, štrajk je njihova odluka i dogovorili smo se kako će dalje raditi, da se osiguraju i da ostanu tu. Mislim da je štrajk ipak završen. Problem je u slaboj proizvodnji i lošoj opremi i kopanju uglja u RMU Zenica, od rata do prije par mjeseci nije uloženo skoro ništa. Sva oprema je uništena i kopalo se ručno kao prije 100 godina. Prihodi su pokrivali tople obroke i platu, a uz pomoć EP smo mogli opstati”, rekao je Vrškić.

Nevzet Vrškić

Rudari su Dom rudara, u kojima su svake godine ispraćali svoje kolege u penziju i sa njima proslavljali taj trenutak, pretvorili u svoj dom dok se njihov štrajk glađu ne završi.

Prema informacija koje stalno pristižu, i druga grupa rudara, njih 118 koji imaju privremena rješenja o penzionisanju te umanjene penzije trebali bi riješiti svoje probleme tokom narednih 10-ak dana.

 

Gradacac.com na Viberu