U Tuzli održan pokladni karneval pod maskama, snijeg onemogućio tradicionalnu povorku (FOTO) | GRADACAC.com

U Tuzli održan pokladni karneval pod maskama, snijeg onemogućio tradicionalnu povorku (FOTO)

Izvor

Vrijeme je pokladnih karnevala, a ta tradicija nastavljena je i u Tuzli.  U organizaciji Katoličkog školskog centra “Sveti Franjo”, u fiskulturnoj sali predstavili su se učenici maskirani u princeze, gusare, kraljeviće, razbojnike, indijanace, kauboje, likove iz filmova strave i užasa, političare, filmske zvijezde, sportaše i mnoge druge kreativne maske.

Karnevalska povorka zbog loših vremenskih uslova, nije prošetala i veselila se po ulicama Tuzle, kako je prije najavljeno.

Karnevali se organiziraju svuda u svijetu, uglavnom u područjima s većinskim katoličkim stanovništvom, u pravilu krajem februara, odnosno, u razdoblju prije korizme.

“Maškare su važne zbog toga što  obilježavaju zadnji dan slavlja pred početak Korizme, odnosno pripreme za Uskrs. Najvažniji je za mališane  budući da su oni najkreativniji u stvaranju kostima i najviše se raduju. Na  ovaj način potićemu i njihovu kreativnost koja ulazi u sferu odgojno-obrazovnoga rada, gdje oni mogu pokazati se što znaju”, rekao je Danijel Barišić direktor KŠC-a.

Ekipa portala Tuzlanski.ba priustvovala je pokladnom karnevalu gdje smo bili u prilici vidjeti mnoge zanimljive i veoma keativne kostime.

“Razmišljala sam šta bih mogla biti ove godine. Željela sam da moj kostim bude interesantan i neobičan. Zato sam se maskirala u “kokicu”. Mama mi je, kao i svake godine, pomogla pri izradi kostima”, rekla je Iris, učenica devetog razreda KŠC-a.

” Naša razrednica je profesorica zemljopisa. Sa njom smo se dogovorili da se ove godine naš cijeli razred maskira na temu neke države. Dogovorili smo se da to bude Egipat. Sa mamom sam izradila ovaj kostim”, rekla je Sula, učenica devetog razreda.

“Barem jedan dan tijekom godine možemo izići iz svoje svakodnevnice i biti neko drugi i pokušati okrenuti se vedrijoj strani i zabaviti se sa mališanima”, poručio je Danijel Barišić, direktor KŠC-a.

U organizaciji pokladnog karnevala učestvovali su svi učenici Katoličkog školskog centra “Sveti Franjo”, njih oko 700. (M.D. Tuzlanski.ba)

PRATITE SVE VIJESTI NA VIBERU

WWW.VIBER.COM/GRADACAC