Kultura parkiranja, ali i kultura općenito, nekim su vozačima u Gradačcu potpune nepoznanice. | GRADACAC.com

Kultura parkiranja, ali i kultura općenito, nekim su vozačima u Gradačcu potpune nepoznanice.

Kultura parkiranja, ali i kultura općenito, nekim su ljudima u Gradačcu potpune nepoznanice.

Posebno je to očito kada su u pitanju vozači koji bezobzirno parkiraju na trotoarima poput ovih vozača koji su danas zabilježeni na trotoaru ispred Socijalnog.

Naši vozači često znaju da se sa autom “namjeste” baš tamo gdje im nije mjesto.Zašto vozačima u Gradačcu nisu dovoljni saobraćajni znakovi da bi znali gdje smiju, a gdje ne da se parkiraju, pitanje je na koje vjerovatno može da odgovori samo “pauk”.

NAJČEŠĆI RAZLOZI NESAVJESNOG PARKIRANJA

1. Nema dovoljno parking mjesta

Ovo je alibi gotovo svakog bahatog vozača pogotovo u centru grada. Poslije traženja slobodnog parking mjesta svjestan da uveliko kasni na strogo određenu destinaciju neodgovorni vozač će se parkirati ako ima mjesta i “na krošnji drveta”.

2. Samo do prodavnice

Kako bi izmigoljili kazni nesavjesni vozači pored gradačačke pijace, a i u užem centru često koriste sva četiri žmigavca koji bi automatski trebalo da znače da su tu negdje u blizni, samo što nisu…u kolima. Obično je to prodavnica, kladionica, pijaca, banka s tim što se oni s jačim akumulatorom ne libe ni da “skoknu na piće ili doručak”.

3. Nerazumljiv saobraćajni znak

Koliko god da ima vozača koji ne gledaju uopšte ni u vertikalnu, a kamoli horizontalnu signalizaciju još je više ljudi za volanom koji uopšte i ne znaju šta koji saobraćajni znak znači. Zato se i događa da stanu tik uz znak zabrane parkiranja.

4.Saobraćajni kolaps

Iako je Gradačac mali grad, vozila je sve više i više pa iz tog razloga vjerovatno proizilazi problem pogrešnog parkiranja.Svjedoci smo da je jedan od najvećih razloga saobraćajnog kolapsa loše izgrađen najnoviji kružni tok kod Robne kuće.I sami ste svjedoci ogromne gužve koja se stvara u toku radnog dana u oba smijera.Potpuno nefunkcionalno i nesrazmjerno.Vozači svakodnevno koriste i ovaj kružni tok za zaustavljanje, odnosno parkiranje.

Obzirom da Gradačac nema pauk servis koji bi riješio djelimično svakodnevni probem u saobraćaju ostaje da se nadamo da će vozači postati savjesni i pokušati da svakodnevne obaveze obavljaju tako što će svoje vozilo parkirati na površinama namijenjenim za parkiranje vozila.