Obilježen 15. maj: Dan kada je Tuzla imala pravo na odbranu (FOTO) | GRADACAC.com

Obilježen 15. maj: Dan kada je Tuzla imala pravo na odbranu (FOTO)

Izvor

Polaganjem cvijeća i intoniranjem himne Bosne i Hercegovine danas je kod spomen-obilježja u naselju Brčanska Malta obilježen Dan odbrane Tuzle. Na ovaj u historiji važan dan, prije 26 godina, tuzlanski policajci suprostavili su se daleko nadmoćnijoj vojsci Republike Srpske i spasili Tuzlu od masovnih likvidacija stanovništva, koja su se u to vrijeme uveliko dešavala u podrinjskim mjestima.

Postrojavanjem jedinica SJB Tuzla i odavanjem počasti ispred spomenika stradalim braniteljima Tuzle na Brčanskoj Malti obilježena je godišnjica odbrane grada, a potom su postrojene jedinice prošetale do spomen-obilježja na Slanoj Banji.

Današnji datum prije 26 godina jedan je od najvažnijih u odbrani Tuzle, sjeveroistočne Bosne i cijele BiH.

Povlačeći se iz kasarne Husinska buna, pripadnici paravojske takozvane Srpske Republike, osnovane 12. maja 1992. godine u Banjoj Luci, koja je stavljena pod komandu Ratka Mladića, skupa s pripadnicima u to vrijeme novoosnovane Vojske Jugoslavije, tog dana su izvršili napad na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH – Stanice javne bezbjednosti Tuzla, koji su osiguravali izlazak kolone iz grada.

Prilikom izlaska vojne kolone iz grada s vojnim naoružanjem na Brčanskoj Malti, vojnici su pucali, a policajci dobili naređenje da na vatru odgovore vatrom.

Tuzlanske patriote uspjeli su odbraniti grad od daleko nadmoćnijeg neprijatelja, a 15. maj postao je jedan od najznačajnijih datuma tuzlanske historije.

“Svi znamo kakva su dešavanja bila prije 15. maja u okolini. Na ovaj datum je Tuzla odbranjena, mada su pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla, pripadnici manevarskih jedinica tog dana imali samo jedan zadatak, da se obezbijedi da kolona Jugoslovenske armije izađe iz kasarne u bezbjednosti”, rekao je Šemsudin Joldić, predsjednik Udruženja demobilisanih policajaca 1992-1995. Tuzla “Manevarac”.

Bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti Tuzla Meša Bajrić kaže da je 15. maj značajan za cijelu BiH, te dodaje da se odeđene kontroverze vežu za ovaj datum.

“Spinuju se 15. maj i Brčanska Malta. Suština je da su ljudi došli da pljačkaju materijalno-tehnička sredstva i naoružanje teritorijalne odbrane, te da je policija to spriječila. Tog dana nasilno su i bez dogovora pokušavali da isele preostali dio vojnih snaga i materijlno-tehničkih efektiva. Došle su paravojne snage s Ozrena i Majevice te pijani počeli pucati na Brčanskoj Malti, balkone, benzinsku pumpu u Slavinovićima, ali i policajce koji su tablicama regulisali saobraćaj”, rekao je Bajrić.

Događanja prije 15. maja 1992. godine jasno ukazuju ko se spremao za rat, a ko za mir. Tuzlanske patriote osujetili su namjeru rezervista sa Ozrena i drugih sela da okupiraju magacine Teritorijalne odbrane.

Na taj način tuzlanski branitelji su dobili 12.000 različitih vrsta naoružanja, koji im je koristilo da u narednim mjesecima Tuzla i njena okolina budu najveći slobodni teritorij naše zemlje. (Tuzlanski.ba)

PRATITE SVE VIJESTI NA VIBERU

WWW.VIBER.COM/GRADACAC