Njemačka izručila BiH osumnjičenog za ratne zločine | GRADACAC.com

Njemačka izručila BiH osumnjičenog za ratne zločine

Izvor

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas je iz SR Njemačke, pravosuđu BiH predat Milorad Obradović, zvani ”Stiven“, rođen 1967. godine u mjestu Miska Glava, Prijedor. Obradović je krajem prošle godine lociran i lišen slobode u Minhenu.

Osumnjičeni je pod istragom u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je u mjesecu julu 1992. godine učestvovao u nezakonitom lišenju slobode i mučenju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, općina Prijedor, koji su nakon toga sprovedeni u zarobljenje te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe – Ljubija.

 

Također, osumnjičeni se tereti da je lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja na stadionu FK Rudar, ubio tri civila bošnjačke nacionalnosti. Pravosuđe BiH je za navedenim osumnjičenim tragalo više mjeseci, a postojala su operativna saznanja da se nalazi u inostranstvu.

Tužilaštvo BiH se zahvaljuje pravosudnim i policijskim institucijama SR Njemačke na saradnji i pomoći u realiziranju izručenja. Zbog navedenog ratnog zločina se u Tužilaštvu BiH i Sudu BiH vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i drugih.

 

Na zahtjev Tužilaštva BiH do sada je aktivirano i raspisano više desetina međunarodnih potjernica za osumnjičenima za ratne zločine počinjene diljem BiH, a za koje postoje saznanja da se nalaze izvan BiH.

Tužilaštvo BiH, skupa sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regije i diljem svijeta, poduzima aktivnosti na lociranju, lišenju slobode i izručenju osumnjičenih u Bosnu i Hercegovinu.

Gradacac.com na Viberu