Predizborno istraživanje u RS-u: Kako stoje Dodik, Ivanić, SNSD, SDS… | GRADACAC.com

Predizborno istraživanje u RS-u: Kako stoje Dodik, Ivanić, SNSD, SDS…

Izvor

SNSD podržava 40,2 posto ispitanih građana RS-a, dok SDS ima duplo manju podršku – 20,3 posto ispitanika. To pokazuju najnoviji peliminarni rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je krajem jula radila agencija iz Srbije, prenosi ATV.

Istraživanje je urađeno na uzorku od 3.209 građana RS-a. Od tog broja, PDP je podržalo 9,3 posto anketiranih, DNS 9,1, Socijalističku partiju 5,8, a SDA 3,8 posto anketiranih građana.

Oko sedam posto ispitanika će glasati za ostale političke partije. Isto istraživanje pokazuje da SNSD-ovog kandidata za člana Predsjedništva BiH iz RS-a, Milorada Dodika, podržava 46 posto anketiranih birača, a PDP-ovog Mladena Ivanića, 28 posto.

Milorad Dodik poručuje da vjeruje rezultatima istraživanja.

“Mislim da se tu radi o agenciji koja je, u pravilu, pogađala sve izborne rezultate. Mi nemamo razloga naravno da u to ne vjerujemo. Vjerujem da, obilazeći čitavu Republiku Srpsku da je koncentracija i okupljanje naroda oko ideje same RS, njene zastave, da je vidljivo i da je veliko, i da ne opraštaju drugoj strani izdaju time što favorizuju institucije BiH”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Kada su u pitanju kandidati za predsjednika Republike Srpske, i tu, prema rezultatima istog istraživanja, prednjači SNSD-ov kandidat. Željka Cvijanović uživa povjerenje 35 posto anketiranih građana, a SDS-ov Vukota Govedarica dobio je podršku od 23 posto ispitanika.

Od 3.209 anketiranih građana Republike Srpske, 65 posto je iz urbanih, a 35 posto iz ruralnih sredina. Nešto više od polovine ispitanika su muškarci, a prosječna starost anketiranih građana je 45 godina. Kada je u pitanju obrazovna struktura, najveći udio ispitanika je sa srednjom stručnom spremom.

 

 

Gradacac.com na Viberu