Počeli pregovori o formiranju vlasti u Sarajevu: SDA i BOSS idu u opoziciju? | GRADACAC.com

Počeli pregovori o formiranju vlasti u Sarajevu: SDA i BOSS idu u opoziciju?

Izvor

Sastanak stranačkih delegacija SDP-a, DF-a, Naše stranke, SBB-a, Naroda i pravde te NBL-a u Sarajevu je završen. Šef pregovaračkog tima Naše stranke Edin Forto kazao je kako postoji opredjeljenje svih stranaka da formiraju većinu u Skupštini Kantona Sarajevo.

On je istakao da šest stranaka čiji su predstavnici učestvovali na današnjem sastanku ima legitimitet više od 125.000 građana Kantona Sarajevo na proteklim izborima.

Dodao je da će se prvo raditi na usaglašavanju plana i programa rada skupštinske većine u KS, pa tek onda o kadrovskim rješenjima.

– Cilj koji smo postavili na današnjem sastanku je da ćemo do kraja godine imati budžet koji će “skrojiti” ova skupštinska većina. Vodit ćemo se osnovnim načelima demokratije radi uspostave vladavine prava koja je ozbiljno narušena u ovom izbornom procesu. Sve dogovorene principe realizovat ćemo zastupajući isključivo interes građana – rekao je šef pregovaračkog tima Naše stranke Edin Forto.

Mirvad Kurić iz SBB-a kazao je kako je ovo što se danas dogodilo logičan slijed nakon dešavanja u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu. Tamo su također formirane skupštinske većine bez SDA. Dodao je da su SBB i SDP već ranije na nivou šefova stranaka dogovorile ovakvu saradnju. Te da SBB ostaje pri tom dogovoru.

Član Predsjedništva SDP-a BiH Damir Mašić poručio je da su danas zadužene radne grupe koje će djelovati na usaglašavanju principa i dokumenata.

Idući sastanak ovih stranaka bit će u utorak.

S obzirom na one koji su danas započeli pregovore o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, van su ostali samo SDA i BOSS, koji su na prethodnim izborima dobili 11 mandata. Podsjećamo, SDA je dobila 10, a BOSS jedan mandata.

Jedna stranka neće moći srušiti vladu?!

Ono što također treba spomenuti, u slučaju da šest stranaka koje su se danas okupile formiraju Vladu KS, istu ne bi mogla srušiti nijedan od koalicijskih partnera samostalno. Iz prostog razloga, jer nijedna stranka učesnica današnjih pregovora nema više od šest zastupnika. Podsjećamo, za većinu u kantonalnoj Skupštini potrebno je najmanje 18 ruku. SDP je osvojio 4 mandata, DF 3, Naša stranka 5, SBB 4, Naroda i pravde 6, te NBL 2.

Vijest Počeli pregovori o formiranju vlasti u Sarajevu: SDA i BOSS idu u opoziciju? se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Gradacac.com na Viberu