Obilježena godišnjica februarskih protesta u Tuzli: Vrijeme je za drugo poluvrijeme ali narod je inertan, šuti, trpi… (FOTO) | GRADACAC.com

Obilježena godišnjica februarskih protesta u Tuzli: Vrijeme je za drugo poluvrijeme ali narod je inertan, šuti, trpi… (FOTO)

Izvor

Na današnji dan, prije tačno pet godina građani Tuzle podigli su glas protiv korumpirane vlasti, a dvodnevne demonstracije eskalirale su paljenjem tadašnjeg sjedišta Vlade TK. Grupa građana koje je predvodio Sindikat solidarnosti TK danas se okupila na mjestu odakle je sve počelo 5. februara 2014. godine.

Prilikom najave današnjeg protesta organizatori su poručili da je stanje u odnosu na pet godina ranije drastično lošije, jer obespravljeni radnici i dalje svoja prava traže putem protesta na ulici, odnosno ispred zgrade pravosudnih institucija, a korumpirana vlast svakodnevno se bahati nad građanima.

“Nakon pet godina, situacija u državi je puno gora. Vrijeme je da se desi drugo poluvrijeme, ali narod je inertan, poginje glavu, šuti i trpi, ljudi samo razmišljaju kako pobjeći iz ovog apsurdistana. Kada pogledate koliki je odziv danas, pomislite da živimo u državi blagostanja. Situacija je drastično gora, nakon februara 2014. godine političari su se opremili, opremljene su policijske snage koje bi život dale za političare. Najveće razočarenje je akademska zajednica, a nekadašnji plenumi su politički proizvod to je sada jasno. Kada su protesti sa otvorenog prebačeni u zatvoreni prostor to je bio kraj protesta i demonstracija.”, izjavio je predsjednik Sindikata solidarnosti TK Sakib Kopić.

Na današnji datum, prije pet godina građani su se masovno pobunili protiv izvršne vlasti u TK te zapalivši zgradu Kantonalne vlade smijenili tadašnjeg premijera Seada Čauševića i članove vlade na čijem je čelu bio.

Nakon toga je formirana tzv. ekspertna vlada koja je bila na čelu TK do idućih izbora, kada je u ovom kantonu vlast preuzela SDA te formirala vladu koja je u svom mandatu imala nekoliko rekonstrukcija. Trenutno vlast u ovom kantonu predvodi PDA i SBB, a oni se nalaze u tehničkom mandatu, s obzirom da još uvijek nije konstituisana nova Vlada TK. (Tuzlanski.ba)

PRATITE SVE VIJESTI NA VIBERU

WWW.VIBER.COM/GRADACAC