Neobičan slučaj u BiH: Spasitelji se našli u skoro bezizlanoj situaciji | GRADACAC.com

Neobičan slučaj u BiH: Spasitelji se našli u skoro bezizlanoj situaciji

Izvor

Pripadnici Hitne pomoći Čitluk jutros su se u četiri sata zatekli u gotovo bezizlaznoj situaciji, kada su, nakon što su pozvani na intervenciju u jednom stanu, zatekli stariju ženu koja je sa slomljenom karlicom ležala u uskom i tijesnom hodniku.

Budući da su se našli u izuzetno neugodnoj situaciji, s jedne strane pacijentica s teškom i složenom povredom, a s druge u uvjetima skoro nemogućim za rad, medicinski tim Hitne pomoći Čitluk odlučio se u pomoć pozvati pripadnike GSS-a u BiH, odnosno, HGSS Čitluk, piše Dnevni avaz.

Nedugo nakon njihovog poziva, sedam spasilaca je provelo za njih uobičajeni postupak medicinskog zbrinjavanja teških povreda, koji su staricu zbrinuli i transportirali stubištem do vozila Hitne pomoći.

– Ne bi ova intervencija ni po čemu bila neobična, makar se radilo o tome što “gorski” spasioci interveniraju u stambenoj zgradi, usred urbanog područja. Nije nam prvi put da djelujemo u urbanom području. U Bosanskom Šamcu smo spuštali bolesne s balkona direktno u čamce za vrijeme poplave. U Mostaru smo se probijali do bolesnih, nosili im lijekove, vozili ih na dijalize, trudnice na porođaj, medicinarima radili smjene, dostavljali hranu do bolnice, sve u gradu, u urbanom području koje se u času pretvorilo u teško dostupno područje. I eto posla za GSS – saopćili su iz GSS-a u BiH.

I dok svakodnevno oni, kao volonteri i amateri iz nevladinog sektora, kako su naveli, pomažu svojim sugrađanima, postavlja se pitanje šta rade državne agencije za zaštitu i spašavanje.

Iz GSS-a su, stoga, obznanili nekoliko najsvježijih primjera koje prenosimo u cijelosti:

– Prije samo nekoliko dana vladini službenici stoje na mostu u Mostaru, s rukama u džepovima posmatraju tijelo u Neretvi i čekaju dolazak nevladinih volontera i amatera-ISS Mostar bez kojih ne može ni započeti evakuacija tijela iz rijeke. I, naravno, to im nimalo ne smeta da objave da su oni uradili evakuaciju uz pomoć ISS-a Mostar iako je ustvari bilo obrnuto. Njima to obraz može podnijeti da objave inverznu vijest.

Samo dva dana prije toga na sceni je potraga na Neretvi za utopljenom ženom. Spasilački timovi pronalaze tijelo nakon obimne potrage u kojoj je učestvovalo 40-tak spasilaca GSS–a. Nedugo po pronalasku, stiže tim državnih službenika zaštite i spašavanja i počinju intervenciju slikanjem.

– Prije 14 dana na Čvrsnici, nakon cjelodnevne borbe s nevremenom i nepristupačnom planinom, GSS, nekakvi volonteri, amateri, kako nas imaju običaj nazivati ozbiljni državni službenici, spašavaju vojnika s vrha planine. Državni službenici stižu na teren sat prije mraka i slikaju se pored transporta s vojnikom.

– Situacija u Lukavici u Istočnom Sarajevu: nestao čovjek i GSS Ilidža, čim su saznali, ponude svoju pomoć i izlaze na teren. Vjerovatno vas živo zanima kad su stigli državni službenici, profesionalci za zaštitu i spašavanje građana BiH. Naravno, 8. dan izlaze na teren sa svojim “specijaliziranim spasilačkim jedinicama”, kako ih nazivaju. Istog dana svi mediji objavljuju da su specijalizirani timovi na terenu i niko se ne pita gdje su bili do sada, što im je trebalo toliko vremena da se okupe, niti iko spominje da je GSS Ilidža na terenu i da tragaju već punih pet dana po kišnom vremenu. Vjerovatno nismo naučili naše spasioce da je najvažnije što prije opaliti selfije i poslati u medije. Mi smo ih krivo učili da je prioritet pronaći čovjeka, spasiti ga, pružiti mu prvu pomoć, siguran transport, umjesto da se ugledamo na državne činovnike i najprije pronađemo odane novinare koji će zdušno pratiti i objavljivati svaki naš korak. Eh, kad steknemo koju paricu i postanemo “moćni”, možda nam i to uspije. Možda nam jednog dana uspije da se i mi primaknemo toj “namjenskoj” kasi za zaštitu i spašavanje. Do tada ćemo biti konkurentska paraformacija koja se samo miješa u ozbiljne poslove “ozbiljnih” državnih službenika koji imaju svoje “specijalizirane timove” koji se pojavljuju ponekad.

Vijest Neobičan slučaj u BiH: Spasitelji se našli u skoro bezizlanoj situaciji se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Gradacac.com na Viberu