Brojne osude vandalskog čina na katoličkoj crkvi u Gradačcu | GRADACAC.com

Brojne osude vandalskog čina na katoličkoj crkvi u Gradačcu

Izvor

Jučerašnji vandalskog čin u dvorištu i na objektu katoličke crkve sv. Marka Evanđeliste u Gradačcu izazvao je brojne reakcije i osude od strane javnosti i građana na društvenim mrežama i u medijima. Građani su jedinstveni u osudi ovog gnusnog događaja i zahtjevima da se počinilac što prije otkrije i privede licu pravde, te najoštrije kazni u okviru zakonom propisanih sankcija za navedeno djelo.

Građani Gradačca su posebno iznenađeni i zabrinuti da se ovakve stvari dešavaju u današnje vrijeme. Ističu da su, savjesnim i odgovornim ponašanjem mještana i lokalne zajednice, dvije gradačačke crkve, katolička i pravoslavna, i tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. – 95. godine bile pošteđene značajnijih oštećenja od strane pojedinaca.

Općinski načelnik osudio vandalski čin na katoličkoj crkvi

Povodom skrnavljenja, odnosno vandalskog čina koji se desio u dvorištu i na objektu katoličke crkve u Gradačcu, oglasio se i općinski načelnik Edis Dervigašagić i najoštrije osudio ovakve gnusne postupke neodgovornih lica.

“Jučer (nedjelja 17.03.2018.) se desio vandalski čin  u kasnim popodnevnim satima. Tom prilikom razbijeno je staklo iznad ulaznih vrata crkve, provaljena metalna kapija na ulazu u zvonik, skinuta i razbijena manja ploča sa natpisom sa spomen križa u dvorištu crkve, te izvrnute i oštećene kante sa smeće.

Ovo nije prvi slučaj da se u vjerskim objektima dešavaju slični slučajevi. Tako je krajem prošle godine ispred ulaza u džamiju Husejniju izvršeno paljenje prostirki.

Povremeno se vrše provale u vjerske objekte radi krađe i uznemiravanja vjernika.

Općinski načelnik očekuje od nadležnih organa brzu reakciju i izricanje kaznenih mjera. Također zahtjeva i u skladu sa zakonima najoštrije kazne.

Građani Gradačca su oduvijek i u najtežim vremenima posebno ratova vjerno štitili vjerske objekte svih konfeksija i gradili suživot.”, navodi se u saopćenju općinskog načelnika Edisa Dervišagića.

Oglasila se Koalicija “Mržnja, ne sada i ne ovdje!” Gradačac

Koalicija “Mržnja, ne sada i ne ovdje!” Gradačac, neformalana mreža koja okuplja brojne nevladine organizacije, pojedince i medije, najoštrije osuđuje srknavljenje katoličke crkve u Gradačcu.

“Taj vandalski čin vrijeđa osjećaje ne samo naših sugrađana katolika nego i svih građana Gradačca koji su istinski opredijeljeni da žive u duhu tolerancije, međusobnog poštovanja i uvažavanja.  Duboko smo svjesni da je naša raznolikost naše bogatstvo i stoga smo odlučni da gradimo i jačamo zajedništvo među svim građanima i zajednicama, da gradimo društvo u kojem će se cijeniti i njegovati sve pozitivne vrijednosti. Nadamo se i vjerujemo da će nadležne institucije, u što kraćem roku otkriti i sankcionisati počinioce ovog sramnog čina.”, kaže se u saopćenju Koalicije.

Šimić osudio vandalski napad na katoličku crkvu

Dopredsjednik Općinskog vijeća Gradačac i predsjednik OO HDZ BiH Gradačac Marijan Šimić oštro je osudio vandalski napad na katoličku crkvu sv. Marka Evanđeliste u Gradačcu koji se dogodio u nedjelju 17. marta.

“Nadamo se da je ovo izdvojen slučaj nekog pojedinca, huligana, jer se u ovoj našoj multinacionalnoj sredini gdje se vjera, kultura i suživot međusobno poštuju i uvažavaju stoljećima, takav vandalizam ne smije događati“, kazao je Šimić.

Šimić je izrazio zahvalnost djelatnicima PU Gradačac koji su odmah po prijavi izašli na lice mjesta i obavili uviđaj.

“Od nadležnih institucija tražimo da se počinitelji ovog vandalizma kao i onog prethodnom počinjenog na objektu džamije Husejnije u Gradačcu što prije otkriju i procesuiraju”, naglasio je Šimić

Podsjećamo, dvorište i objekat katolička crkve sv. Marka Evanđeliste u Gradačcu jučer su u popodnevnim satima bili meta vandalskog napada jedne ili više nepoznatih osoba.

Tom prilikom razbijeno je staklo iznad ulaznih vrata crkve, provaljena metalna kapija na ulazu u zvonik, skinuta i razbijena manja ploča sa natpisom sa spomen križa u dvorištu crkve, te izvrnute i oštećene kante sa smeće. Pričinjena je manja materijalna šteta.

Uviđaj su sinoć obavili pripadnici Policijske stanice Gradačac, a o događaju je obaviješten dežurni kantonalni tužilac.

Radio Gradačac / Zoran Matkić

 

 

 

Izvorni tekst pročitajte na RADIOGRADACAC.ba