Šta učiniti nakon krađe ili gubitka registarskih tablica? | GRADACAC.com

Šta učiniti nakon krađe ili gubitka registarskih tablica?

Izvor

Sve testove automobila čitajte na Autopijaca.ba

Šta učiniti nakon krađe ili gubitka registarskih tablica?

Kao vlasnik vozila dužni ste čim prije prijaviti krađu registarskih tablica u vašoj nadležnoj policijskoj upravi.

Kada izgubite tablicu ili vam je ukradena, morat ćete potrošiti dosta svoga vremena. Policijski službenik vam izdaje potvrdu sa kojom se stare tablice odjavljuju u matičnoj policijskoj stanici, nakon čega dobivate nove tablice uz koje ide i nova saobraćajna dozvola, novi zeleni karton, te novi unos u knjigu vozila.

Zvuči kao prilično jednostavan postupak, kada bi bila riječ samo o jednom mjestu koje morate posjetiti. Nakon što vam policijska uprava izda potvrdu o krađi ili gubitku registarskih pločica, morate otići u stanicu za tehnički pregled gdje će vam unijeti podatke u novu saobraćajnu dozvolu i gdje dobivate novi unos podataka u knjižicu vozila. Nakon toga ponovo morate u policijsku stanicu kako bi unijeli nove podatke u bazu i sve ovjerili pečatom.

Kao šlag na kraju, morate napraviti i novo auto osiguranje kako bi vam izdali novi zeleni karton

Tokom tog vremena ne smijete voziti bez registarskih oznaka.

U slučaju da vam nedostaje samo jedna registarska tablica, izdaju vam se tablice sa novim registarskim brojem. Izuzetak je ako želite isti registarski broj, u kom slučaju se nakon 30 dana od prijave nestanka mogu dobiti pločice istog broja (računajte da vozilo ne smijete koristiti dok nije zakonski dobro obilježeno – obje registarske pločice na vozilu ili potvrda policijske stanice).

Izvor

The post Šta učiniti nakon krađe ili gubitka registarskih tablica? appeared first on AUTOMOBILI.BA.

Gradacac.com na Viberu

Šta vi mislite o ovome ?

Kliknite ovdje da unesete svoje mišljenje