Kreirana mobilna aplikacija “Vršnjačko nasilje – nema šanse” | GRADACAC.com

Kreirana mobilna aplikacija “Vršnjačko nasilje – nema šanse”

Izvor

U Udruženju “Centar za razvoj omladinskog aktivizma” kreirana je mobilna aplikacija pod nazivom “Vršnjačko nasilje – nema šanse” sa ciljem da se kroz prezentaciju aplikacije u osnovnim školama na području općine Vogošća, na zabavan i edukativan način utiče na izgradnju svijesti i razvijanja empatije među djecom.

Indirektno, na taj način se povećava i stepen sigurnosti djece u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Aplikacija je kreirana u okviru istoimenog projeketa i obuhvata  edukativni kviz i igricu pod nazivom „Matematičar“. Aplikacija je prijateljska, sigurna za upotrebu, a pruža informacije o tome šta je to vršnjačko nasilje i koji znakovi kod djece upućuju na to da su izloženi vršnjačkom nasilju. Profesionalno je kreirana i dostupna za besplatno preuzimanje na mobilnim telefonima.

S obzirom na to da je „Centar za razvoj omladinskog aktivizma“ (CROA) jedan od potpisnika „Memoranduma o razumijevanju i saradnji“ sa Upravom policije MUP-a Kantona Sarajevo, danas je u prostorijama PS Vogošća održan sastanak nadležnih policijskih službenika koji rade na realizaciji projekta “Rad policije u zajednici” i direktora i predsjednika Udruženja CROA.

Osnovni cilj sastanka je bio da se, kroz jačanje međusektorske saradnje i zajedničkim djelovanjem na prevenciji vršnjačkog nasilja, u narednoj školskoj godini  ova mobilna aplikacija, u sklopu rada policije u zajednici, prezentira učenicima osnovnih škola na području cijelog Kantona Sarajevo.

Projekat se realizuje uz podršku Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu ReLOaD koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija – UNDP, saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Vijest Kreirana mobilna aplikacija “Vršnjačko nasilje – nema šanse” se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Gradacac.com na Viberu

Šta vi mislite o ovome ?

Kliknite ovdje da unesete svoje mišljenje